lördag 5 juli 2008

Grovplanering

Är det något vi inte kan så är det att bygga hus. Det närmsta husbygge vi tidigare har kommit är att vi köpte ett åtta år gammalt Eksjöhus 1997, och där bodde vi i sju år. Med huset följde ett flertal fullspäckade pärmar med all tänkbar information, och det hände att vi bläddrade i pärmarna, men det fanns ingen anledning att sätta sig in i precis allting, tyckte vi då.

I kundpärmen som vi nu har stående i bokhyllan finns en punkt som heter "Grovplanering". Vi har listat ut att det innebär att någon ska anlitas för att ta bort träd (det gör Patrick) och stubbar samt det översta lagret på hela tomten. Dessutom ska tomten planas ut och fyllas upp där huset ska stå, så att det blir rätt höjd på huset och en bra avrinning från grunden. Sedan kommer någon som kallas grundgrävare, och det han gör ingår i vårt huspris. Han ska fixa i ordning själva grunden, och sedan ska vi isolera den (om vi vill) samt lägga på plast, eftersom det är en krypgrund/torpargrund.

Dessutom ska det grävas för servisledningen. Det är nog vatten och avlopp samt lämpliga kablar för ström och dator/tv/telefoni.

Efter många om och men var det ett företag som tog på sig att fixa såväl grovplanering som servisledning. Vi har nämligen väldigt kort tid på oss, eftersom huset kommer att levereras åtskilliga veckor före det leveransdatum vi fick först. Återkommer om det senare. Två av de företag vi lämnade in offertförfrågan till hörde inte av sig överhuvudtaget, trots att vi ringde flera gånger för att höra hur det gick. Jag antar att det beror på att det är en byggboom i Östersund nu, för annars är det ju inget vidare bra sätt att behandla presumtiva kunder.

Vår grovplanerare är hur som helst otroligt hjälpsam och trevlig, och kommer förmodligen bli den som får utföra finplaneringen också nästa sommar ... Om han nu inte ledsnat på oss innan dess! Haha!

Inga kommentarer: