tisdag 30 december 2008

Projekt: övervåning

Det är många husbyggare som väntar i några år med att inreda övervåningen, men eftersom vi är så många i familjen satte vi igång så fort vi kunde, dvs efter slutbesiktningen. Vi hade en sådan tur att våra hantverkare kunde påbörja arbetet den 10 december, och ROT-avdraget kommer ju att återinföras från och med 8 december, vilket innebär att vi kommer att få tillbaka maximalt 50 000 kr av arbetskostnaden för övervåningen. Ursprungligen hade vi tänkt göra övervåningen själva, men efter noggrant övervägande kom vi fram till att det skulle ta alldeles för lång tid. Nu kommer vi istället enbart att tapetsera och lägga golven själva.

På övervåningen kommer det att bli tre sovrum: ett föräldrasovrum med skjutdörrsgarderober samt två sovrum till barnen. Dessutom blir det ett allrum, samt badrum med dusch (ett s.k. duschpalats) och bastu. I badrummet kommer vi att ha handdukstork i stället för element. Så gjorde vi på nedervåningen också, och det fungerar alldeles ypperligt. Där har vi dessutom golvvärme, vilket jag inte vet än ifall vi kommer att ha där uppe.

Det som hittills är gjort, är isolering av väggar och tak. Taket isolerades med lösull. Dessutom har elektrikern förberett det mesta, och satt in en elcentral (säkringsskåp) på övervåningen. Ventilationen är dragen också.

Saker som inte har fungerat bra hittills: Vi har fiber via e-phone, och har fortfarande inte fått adaptern till telefonen trots att jag gjorde beställningen den 5 december och de skulle skicka den redan veckan efter. Däremot fungerar datorerna utmärkt. Jag har beställt teve via Canal Digital (Viasat finns inte här eftersom vi har Stadsnätet), och efter att ha väntat i tre veckor ringde vi upp och fick då veta att boxarna är slut så det är en väntetid på fem veckor ... Från början sa de att vi skulle få boxen före jul, men nu får vi nog vackert vänta tills en bit in i januari. Inte för att vi tittar på teve särskilt mycket, men det känns ändå konstigt att inte ens kunna titta på nyheterna. Nåja, det är ju inte husets fel, men ett tips till er andra nybyggare är att vara ute i god tid med beställning av just dessa saker.

Något annat jag lagt märke till är att det är ett väldigt varmt hus. Det är inte det minsta golvkallt eller dragigt trots att utomhustemperaturen emellanåt legat på -20 grader.

Inga kommentarer: